zondag 27 november 2016

25-11-2016 Hertelling in Wisconsin begin van nieuw tijdperk

Niet Hillary Clinton maar de onbetekenende kandidaat van de Green Party, Jill Stein, zorgt voor een hertelling van de stemmen in Wisconsin. De campagne van Clinton heeft ondanks een oproep van stemcomputerexpert Alex Halderman niets van zich laten horen. De meest gehoorde verklaring daarvoor is dat de Democraten niet verantwoordelijk willen zijn voor de chaos die ontstaat als de uitslag verandert.

De Green Party heeft de miljoenen leges in een ommezien bij elkaar gekregen via crowdfunding. Dat betekent niets meer of minder dan een nieuw tijdperk in de Amerikaanse democratie. Niet alleen de grote partijen maar ook piepkleine deelnemers kunnen nu een hertelling afdwingen. Zolang er stemcomputers worden gebruikt is dit van het grootste belang, om zeker te weten dat er niet mee is geknoeid. Je zou haast alleen om deze reden als kandidaat willen meedoen. ;-) De Electronic Frontier Foundation smeedt het ijzer nu het heet is en legt uit dat je altijd, en op behoorlijke schaal, verkiezingen met stemcomputers (inclusief elektronische telmachines) moet controleren.

Intussen legt Wired uit dat de kans dat hertelling een andere president oplevert, minimaal is. Daarvoor moeten Michigan, Wisconsin en Pennsylvania omklappen. Pennsylvania is het moeilijkst. Daar zijn nog stemcomputers in gebruik die geen papertrail afgeven, zodat er geen handmatige hertelling mogelijk is.

Maar de angst voor 'chaos' zou een land daar niet van moeten afhouden. Als in het verkiezingsproces de mogelijkheid van correctie van de uitslag is ingebouwd, moet dit wel een optie zijn. Mooiste quote: 'Poets je tanden. Eet spinazie. En controleer je verkiezingen.'

Eerder: Waarom hertellen van de stemmen in de VS een goed idee is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten