In districten van Wisconsin met stemcomputers zou Hillary Clinton 7% minder stemmen hebben gehad dan in districten. Dat zou stemcomputerprofessor Alex Halderman hebben gevonden, volgens een publicatie in New York Magazine. Daarom zou hij een hertelling willen.
Binnen een dag reageerde Halderman zelf met een eigen stuk op Medium: NYMag had het uit de tweede hand en de cijfers klopten niet. Halderman legt uit dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Hillary Clinton gewoon heeft verloren. Maar manipuleren van stemmachines is zeker mogelijk, zoals hij met zijn studenten verschillende keren heeft aangetoond. En als je zeker wilt weten of er gehackt is, dán moet je natellen.
Het probleem is: natellen wordt normaal niet gedaan. De financiële drempel is hoog. En fraudeurs kunnen van die wetenschap gebruikmaken. Daarom moet je juist wél natellen, ook als er geen serieuze verdenking is. Dat geeft kiezers vertrouwen, dat er anders niet is. Dat is in een notedop het pleidooi van Halderman, niet wat daar in de meeste media over is gezegd.
Eerder: Stemcomputers Sequoia kwetsbaar voor hack
Geen opmerkingen:
Een reactie posten