woensdag 1 februari 2017

Plasterk schaft optelsoftware af, laat veel vragen open

Minister Plasterk heeft het enig juiste gedaan. Twee dagen na de ontdekking van tientallen gebreken in de software waarmee handmatig getelde stemmen worden ingevoerd en opgeteld, maakte Plasterk bekend dat deze software niet meer zal worden gebruikt. Althans 'voor de komende verkiezingen', aldus Plasterk tegen RTL Nieuws.

Dat laat nog allerlei vragen open. Hoe zal het optellen van de stemmenaantallen dan wel in zijn werk gaan? En hoe zal eventuele nieuwe telsoftware worden gemaakt? Wat zijn de bevindingen van Fox-IT, dat nu nog bezig is met onderzoek van de gewraakte verkiezingssoftware? En gaan er koppen rollen bij de Kiesraad, die een vrij indrukwekkende incompetentie aan de dag heeft gelegd door niets te leren van de affaire rond de stemcomputer van tien jaar geleden en door het onderzoek van een student over precies deze software, zes jaar geleden, actief te negeren?

Als Plasterk wat dat betreft even slagvaardig is als bij het afschaffen van de brakke optelsoftware, horen we daar binnenkort meer over.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten