zondag 19 februari 2017

15 feb: Spreadsheets om stemmen op te tellen

Op 15 maart zullen spreadsheets worden gebruikt om de uitgebrachte stemmen bij elkaar op te tellen, schrijft minster Plasterk aan de Tweede Kamer. Usb-sticks zijn taboe, evenals met internet verbonden computers. Maar Kiesraad, VNG en NVVB hebben minister Plasterk ervan kunnen overtuigen dat uitsluitend handmatig optellen van stemtotalen teveel problemen oplevert.

Eind januari bleek de software die de laatste acht jaar de stemmen had opgeteld niet te deugen. Naar aanleiding daarvan besloot de minister twee weken geleden dat dit jaar alles met de hand zou moeten worden opgeteld. Daar komt hij nu dus weer van terug.

Dat roept wel vragen op, bijvoorbeeld of de computers waar die spreadheets op worden aangemaakt, met internet verbonden zijn gewéést en of daar malware op kan staan. En vervolgens wat eventuele malware zou kunnen uitrichten, gezien de verder in de procedure ingebakken veiligheidsmaatregelen zoals het vier-ogen-principe waar de brief van Plasterk aan de Kamer gewag van maakt.

Interessant is ook de vraag of veiligheidsexperts zijn geraadpleegd (of nog worden geraadpleegd) bij het bedenken van de procedure.

Dit zoekt 'Vertrouw Ons Nou Maar' allemaal nog uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten