zondag 4 december 2016

Test internetstemmen vanuit buitenland uitgesteld

Een test van stemmen vanuit het buitenland via internet die op 7 december zou beginnen, is uitgesteld. Er is meer tijd nodig voor de voorbereidingen. Dat heeft minister Plasterk geschreven aan de Tweede Kamer. De test zou gebeuren op verzoek van de Tweede Kamer; daarbij zou de veiligheid en betrouwbaarheid worden onderzocht. De regering is sceptisch over internetstemmen vanwege de risico's en de kosten.

Het is bekend dat internetstemmen niet te beveiligen valt. Malware op de apparaten van de kiezers, aanvallen op de servers die de stemmen in ontvangst nemen en afwezigheid van het stemgeheim zijn ernstige bezwaren die in feite niet weg te nemen zijn. Ook is stemmen via internet niet controleerbaar. Daarvoor is bij stemcomputers een paper trail het meest gangbaar: de kiezer krijgt een papiertje dat vermeldt waarop hij heeft gestemd. Dat stopt hij in een stembus, zodat zonodig de stemmen onafhankelijk kunnen worden herteld. Zo'n controlemogelijkheid is bij stemmen via internet niet te realiseren. Bij het insturen van een papieren stem per post bijvoorbeeld wel.

De Kamerleden die om deze test hebben gevraagd, hadden dus hun huiswerk niet gemaakt. Hadden ze eens een rapport hierover gelezen, dan hadden de met deze test gemoeide kosten niet gemaakt hoeven worden.

Plasterk zegt te hopen dat de test op termijn van enkele weken alsnog kan plaatsvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten