vrijdag 31 maart 2017

Stemcomputer terug, welja

De meeste gemeenten willen terug naar stemmen per computer, maakte de NOS bekend op zondag 26 maart. Dat was geen nieuws; de gemeenten hebben dit altijd gevonden. Het enige nieuws was dat de NOS een onderzoek had laten doen met dit voorspelbare resultaat. Speciaal treurig was de opmerking van burgemeester Jorritsma van Eindhoven dat je, als je met een smartphone de verwarming kunt instellen, je er ook mee moet kunnen stemmen. Zie dit opiniestuk in het Eindhovens Dagblad voor een adequate reactie.

Het 'onderzoek' houdt op geen enkele manier rekening met de actuele stand van zaken. Die is dat er specificaties liggen voor een combinatie van stemprinter en stemmenteller, wat door verschillende commissies is beoordeeld als de meest veilige techniek. Zij het dat dit schreeuwend duur dreigt te gaan worden. De gemeenten en ook de NOS kunnen langzamerhand weten  dat goedkope 'stemcomputers' onveilig zullen zijn en veilige erg duur (en dat deze kosten zich elke tien jaar zullen herhalen, zoals wordt gememoreerd in dit opiniestuk in NRC). Ook is al jaren duidelijk dat stemmen via internet niet iets is dat we gaan doen bij wijze van oplossing, als stemmen per computer niet kan. Het is nog onveiliger, zelfs onbeveiligbaar, staat in dit rapport uit 2014. Stop met zeuren over stemmen via internet.

Het is het onhandelbare stembiljet dat het tellen zo lastig maakt, zo is terecht opgemerkt. Laten de gemeenten en ook de NOS beseffen dat minister Plasterk in 2013 het liefst onderzoek wilde doen naar het handige stembiljet dat hij in de NOS-reportage op zondagavond omhooghield. In plaats daarvan dwong VVD-kamerlid Joost Taverne hem na een uitgebreide lobby van de gemeenten tot het instellen van een commissie die nog maar eens over de stemcomputer moest nadenken. Als deze zinloze exercitie achterwege was gelaten, hadden we nu allang een handiger stembiljet en snellere, betrouwbaarder resultaten. Minister Plasterk voorvoelde dat blijkens dit citaat uit 2013 (Vertrouw ons nou maar, p.136):

'Ik denk niet dat wij een jarenlange discussie nodig hebben om elektronisch stemmen in te voeren. Dit heeft dus toch mijn voorkeur. Ik geef toe dat het een gok is, want mocht er na een half jaar uitkomen dat het geen begaanbare weg is, dan zeggen wij achteraf: waren wij nou maar voortvarender met die nieuwe biljetjes een nieuwe weg ingeslagen.'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten