vrijdag 27 januari 2017

Trump laat onderzoek doen naar luchtspiegeling (Updated)

President Trump heeft een onderzoek aangekondigd naar verkiezingsfraude. Hij is ervan overtuigd (of zegt dat te zijn) dat hij al met al meer stemmen heeft gekregen dan Hillary Clinton.

[UPDATE: De auteurs van twee studies die hiervoor door het team van Trump als bewijsmateriaal worden aangevoerd, stellen in Wired dat zij verkeerd worden geïnterpreteerd.]

De werkelijkheid is dat er geen aanwijzing hiervoor is behalve Trumps wens dat dit zo zou zijn. Hertellingen hebben geen onregelmatigheden aan het licht gebracht. Voor zover de verkiezingen 'rigged' zouden zijn, is dit door trucs als het opnieuw tekenen van districtsgrenzen en wetten tégen 'voter fraud', die beide vooral door Republikeinen zijn ingevoerd en vooral helpen Democratische kiezers buitenspel te zetten.

Trump heeft het over dubbele registraties en stemmen die namens doden worden uitgebracht. Als hier al sprake van zou zijn (ook geen aanwijzingen voor) is de kans nul dat ál die stemmen naar Clinton zouden zijn gegaan, zoals Trump beweert.

Voorspelling: als een dergelijk onderzoek er komt, zal Trump ongeacht de werkelijke uitkomsten verklaren dat zijn ideeën zijn bevestigd. In andere takken van onderzoek moeten inmiddels publicaties eerst van regeringswege worden goedgekeurd.

Lees verder het uitstekende stuk hierover in De Volkskrant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten